Door de prikkelarme omgeving verslapt het brein en worden gedetineerden geagiteerder

De hersenfuncties van gedetineerden gaan er in de gevangenis op achteruit. Jongstleden dinsdag, 23 januari, wijdde de Volkskrant hier een artikel aan. Nederland heeft 39.000 gedetineerden die in gevangenissen verblijven. Onderzoek heeft aangetoond dat ze er vaak slechter uitkomen dan dat ze erin gaan. Vooral op het gebied van de impulscontrole scoorden ze slechter. Dit houdt in dat de persoon zijn woede niet kan beheersen, niet kan stoppen met winkelen of gokken, diefstal pleegt of zich de haren uittrekt. Kijk en dit is nu net wat we niet willen.

Straf

De maatschappij wil dat een gedetineerde gestraft wordt. We willen echter ook de kans op recidieven zo veel mogelijk beperken. Persoonlijk vind ik het geen openbaring dat een gevangenis omgeving hier geen bijdrage aan levert. Wie kan er nu verwachten dat als je een mens als een hond opsluit deze er gelouterd uitkomt! Zoals je op de foto kunt zien is de omgeving niet enkel prikkelarm, maar ook depressief. Van zwarte plafonds en deels zwarte muren wordt geen mens blij. Die ene plant die hier staat kan in zijn eentje ook niet zorgen voor een beter leefklimaat.

Onderzoek

Dierproeven hebben aangetoond dat bij muizen die alleen in een leeg klein kooitje zitten hun prefrontale cortex, dit reguleert de aandacht en de impulscontrole, slechter functioneert dan bij meerdere muizen in een grote kooi met speeltjes. In de gevangenis in Leeuwarden mogen de gedetineerden daarom regelmatig skypen met hun gezin, zodat ze sociaal actief blijven.

Onderzoek heeft eveneens aangetoond dat een groene omgeving een positieve invloed heeft. De Universiteit van Wageningen heeft hier onderzoek naar gedaan. Zelfs het uitzicht op groen heeft al een positief effect.

Tegennatuurlijk

De natuur heeft dus een positief effect op mensen. Gedetineerden echter zien in lange tijd geen natuur, noch in het complex, noch op de ‘uitlaatruimte’ waar zij per dag enige tijd mogen verblijven. Een gedetineerde leeft dus voor een bepaalde tijd in een atypisch menselijke omgeving.  Zowel binnen als buiten. Dat men in een atypische omgeving atypisch gedrag gaat vertonen lijkt mijn niet heel opmerkelijk.

Geen luxe

Een voor de mens natuurlijke omgeving kunnen we deels realiseren met goed kleurgebruik. In de natuur heeft de grond veelal de donkerste kleur en de lucht de helderste. In de situatie op de foto is dit echter omgekeerd. Blauwe verf is niets duurder of luxer dan zwarte verf, dus waarom geen lichtblauwe plafonds? Het zwarte plafond werkt drukkend, tegen natuurlijk en depressief. Licht blauw daarentegen is veel vriendelijker, natuurlijker en geeft licht en ruimte.

Ook de rest van de ruimten kunnen veel mensvriendelijker worden ingericht. Niet enkel de gedetineerden zullen hier profijt van hebben, maar ook het personeel, dat verblijft immers ook gemiddeld zo’n 8 uur per dag, 5 dagen per week in deze omgeving.

Stelling

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een goed ontworpen kleurenplan bijdraagt aan de humanisering van de gedetineerden en het welbevinden van het personeel. Ik zou deze stelling graag eens samen met de heer Jesse Meijers, de neuroloog die genoemd werd in het artikel in de Volkskrant, nader willen onderzoeken.

Jesse Meijers Jesse Meijers Jesse Meijers, Jesse Meijers, Volkskrant, Volkskrant, Volkskrant, Volkskrant, Volkskrant, gedetineerden,  gedetineerden,  gedetineerden,  gedetineerden,  gedetineerden, prikkelarme omgeving, prikkelarme omgeving, prikkelarme omgeving, prikkelarme omgeving, prikkelarme omgeving

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.