Blog

Blog.In mijn blog schrijf ik over kleur onderwerpen.

De meeste mensen weten weinig van kleur, alleen dat het er gewoon is en iedereen zo zijn of haar eigen voorkeur en mening hierover  heeft. In 2010 vroeg Jan-Maurits Schouten, hoofdredacteur van de Schildersvakkrant, of ik het een goed idee vond om hier een blog over te schrijven. Ik vond dit een sympathieke uitnodiging om mijn visie en kennis met u te kunnen delen. In mijn weblog komen allerlei kleuronderwerpen in de breedste zin des woords aan de orde.

Kleur heeft zoveel facetten, zowel menselijke, psychologische als wel technische aspecten, dat je er niet over uitgeschreven komt. Enkele onderwerpen hierbij zijn: Samenwerken, Kleur en onderwijs, kleurpsychologie, visie, trend, goede smaak, enzovoorts. U kunt mijn weblog hier vinden.

Mijn nieuwste weblog:

t

  mos-2aa

Groot dooiermos. en Heksenvingermos

Kleur en de natuur.

Kleur is het mooiste cadeau dat wij van moeder natuur gekregen hebben.

Zonder licht zien we niets en zodra er licht is en u uw ogen opent zien we kleur. Wat een fantastische gewaarwording, want stelt u eens voor dat u wakker wordt en alle kleur is verdwenen!!!

mos-2b

Kleurenblind.

Misschien heeft u gelezen over de bril waarmee kleurenblinden weer meer kleuren konden zien. Zij waren zeer emotioneel en tot tranen toe geroerd door de letterlijke kleurenrijkdom die zij nu ook konden waarnemen.  Voor de meesten van ons, die gewoon kleur kunnen waarnemen, is kleur net als zuurstof. Het is er gewoon altijd, want zodra we wakker worden zien wij kleur tot we onze ogen weer sluiten. Wij beseffen ons nauwelijks de rol die kleur speelt in ons dagelijks leven en de rijkdom die kleur hieraan geeft.

De natuur.

De Natuur is zelf het mooiste voorbeeld van dit fenomeen. We zijn graag in de natuur en het uitzicht op groen heeft, wetenschappelijk vastgesteld, een helende werking op ons. Als we aan de natuur denken dan zien we vaak in ons hoofd de landschappen, bossen, bergen en stranden aan onze verbeelding voorbijtrekken. De natuur in al haar grootsheid. In de vakantie en op vrije dagen trekken velen van ons er graag op uit om van de natuur te genieten, ons hoofd leeg te maken en te ontspannen. In grootstedelijke gebieden leggen we parken aan en we tuinieren op het dak. We genieten niet alleen van het landschap, het steeds veranderende licht, de seizoenen, maar vooral van de kleuren waar de natuur ons steeds weer mee verrast. Kleur is inherent aan de natuur en is net zo noodzakelijk als zuurstof voor ons.

dsc07887-1a  887-1

Mos landschapje

De natuur als voorbeeld.

Als het om kleur gaat is de natuur het mooiste voorbeeld hiervan. De oneindige nuances van bijna zwart tot intens felle kleuren, de natuur heeft het allemaal in zich. Zelfs op plekken waar u het geenszins verwacht. Bijvoorbeeld in een bebouwde omgeving waar geen boompje, struikje of zelfs maar een grasspriet aanwezig is kunnen we de natuur in al haar kleurenrijkdom zien en ervaren. De natuur manifesteert zich hier onder andere in de vorm van mossen en korstmossen. Op vochtige plekken of juist op heel droge gesteenten. Van veraf lijken het onooglijke vieze vlekken die weggepoetst dienen  te worden ,maar oh wat zijn ze mooi als je ze van dichtbij bekijkt.

dsc07972-1a   72-1

Natuur op micro niveau.

Ook op micro niveau is de natuur kleurrijk en bijzonder. De verschillende vormen die de mossen aannemen en diversiteit aan kleur doet de natuur eer aan. Een bemost stukje muur lijkt wel een luchtfoto van een microlandschap en de kleuren groen die hierin voorkomen rijk geschakeerd en steeds wisselend naar gelang het licht. De gele korstmossen zijn niet alleen heel divers van kleur en structuur, maar hebben ook weer veel schakeringen en kleurintensiteiten. Als je ze eenmaal hebt ontdekt dan zie je ook de prachtige structuren waaruit ze opgebouwd zijn, hun kracht om ondanks de moeilijke omstandigheden te overleven en voor degene die er oog voor heeft, een visueel feestje.

Uitnodiging.

De natuur nodigt ons uit om met kleur het leven te vieren, te genieten van wat de zij te bieden heeft. Onvoorwaardelijk en voor iedereen, zonder oordeel over wie we zijn, hoe wij eruit zien en wat onze maatschappelijke positie is. Een cadeau waar we zuinig op dienen te zijn, maar wel met volle teugen van mogen genieten, ook op micro niveau.

ip tip tip tip tip opdrachtgever opdrachtgever opdrachtgever opdrachtgever opdrachtgever opdrachtgever

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *